Elektrikli otomobiller hem Türkiye’de hem de dünyada yaygınlaşmaya başladı. Türkiye’de elektrikli araç sahipleri evden de aracını şarj edebilecek aparatlar satın alıyor. Ancak 1 Ocak 2025 ile evden yüksek miktarda elektrik kullanımı için sınır oldukça aşağı çekildi. Bu anlamda evde elektrikli otomobil şarj etmek de hayal oldu.
Yeni düzenleme ile evde elektrikli otomobil şarj maliyetleri yükselecek
Elektrikli otomobiller yaygınlaşmış olsa da şarj noktası bulmak her zaman kolay değil. Bu da araç sahiplerini evde otomobil şarj etmeye yönlendiriyor. Ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu toplantısında alınan kararla bu durumda sona erecek.
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre 1 Ocak 2025’ten itibaren mevcut yıllık 1 milyon kWh olan harcama sınırı 5 bin kWh seviyesine çekildi. Bu da aylık 417 kWh elektrik harcaması yapan hanelerin daha yüksek fatura ödemesi anlamına geliyor. Elektrikli otomobiller genel olarak 100 km yol için 18 kWh elektrik harcıyor. Bu anlamda yaklaşık 500 km menzile sahip ortalama bir otomobil 80 kWh batarya kapasitesine sahip.
Evden bir elektrikli otomobili üç ya da dört kere şarj ettiğinizde ise 250-300 kWh saat harcama yapmanız gerekiyor. Enerji uzmanları ise aylık buzdolabı, TV, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi temel elektrikli araçların 200-230 kWh arasında harcayacağını söylüyor. Bu anlamda evden şarj etmek yıllık 5000 kWh sınırını aşmanıza neden olacak.
Yaklaşık 40 milyon kullanıcıyı ilgilendiren düzenlemeyle yıllık 5 bin kWh saat harcama limitini geçen haneler, gerçek elektrik maliyetleri üzerinden fatura ödeyecek. Bu maliyetler ise sabit değil ve borsada sürekli değişen bir yapıya sahip. Bu anlamda evden elektrikli otomobil şarj etmek oldukça maliyetli hale gelebilir.
Yeni EPDK düzenlemesi ile 1 milyon kWh saat olan harcama sınırının 5 bin kWh sınıra çekilmesi konusunda yorumlarınızı bekliyoruz. Sizce bu durum elektrikli otomobil satışlarını da etkiler mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Post Views: 121
İlgili