1. Anasayfa
  2. Otomotiv

Elektrikli Arabaların Daha Hızlı Kalkış Yapmasının Asıl Sebebi Ne?

Elektrikli Arabaların Daha Hızlı Kalkış Yapmasının Asıl Sebebi Ne?
0

Elektrikli arabaların içten yanmalı motorlu arabalara göre daha hızlı kalkış yaptığını daha önce görmüşsünüzdür. Peki bunun gerçek sebebini hiç merak ettiniz mi? Gelin, anlatalım.

Her ne kadar ülkemizde yaygınlaşması için hala birkaç yılı olsa da elektrikli arabalar piyasada yer edinmeye devam ediyor. İçten yanmalı motorlara göre pek çok avantajları olan elektrikli arabalar, şu an için tüm dünyanın gelecekteki hedefi olarak görünüyor.

Elektrikli araçların içten yanmalı motora sahip araçlara göre 0-100 km/sa’ya çok daha hızlı çıktığını görmüşsünüzdür? Peki bunun sebebi ne? Elektrikli araçlar, içten yanmalı araçlara göre daha güçlü bir motora mı sahip? Hadi gelin elektrikli araçların normal araçlara göre neden daha çabuk hızlandığına bakalım.

Elektrikli arabalar, içten yanmalı motora sahip araçlara göre neden daha hızlı kalkıyor?

Elektrikli otomobillerin içten yanmalı motora sahip otomobillere göre daha iyi ve kötü yaptığı şeyler var. Bu iyi yönler arasında en önemli detay ise elektrikli araçların anlık tork gücü olarak gösterilebilir. İçten yanmalı motorlar, gücü tekerleklere aktarmak için şanzıman başta olmak için pek çok aktarım organı kullanmak zorunda. 

Elektrikli araç sistemi

Elektrikli araçlarda ise elektrik motorundan gelen güç doğrudan tekerleklere aktarılıyor. Bu da elektrikli otomobilin özellikle ilk kalkış sırasında çok büyük bir avantaj sağlamasını mümkün kılıyor.

Fosil yakıtlarla çalışan arabalarda gaz pedalına bastığınızda gücün aktarılması gerekir.

İster manuel isterse de otomatik şanzıman olsun tüm içten yanmalı motorlar gücü aktarmak için pek çok iletim organı kullanır. Gaza bastığınızda içten yanmalı motor 1. viteste arabayı kaldırır. Belirli bir hıza ulaşınca vites yükseltilir ve bu şekilde devam eder. Bu kullanım, aracın daha az yakıt ve motor devri ile çok daha yüksek hızlara çıkmasını sağlar.

İçten yanmalı motorların torku daha yüksek devirlerde ortaya çıkar.

İçten yanmalı motorlara sahip arabaların da çok yüksek torkları olabilir ancak bu tork gücü, arabanın ilk kalkışında gelmez. Bu tork genelde daha yüksek devirlerde ortaya çıkar ve araba bu sayede çok yüksek hızlara ulaşabilir. Ayrıca içten yanmalı motorlar çalışırken kayıp da verirler. Bu kayıp ısı ve ses olarak çıkar. Yani bir benzinin enerjisinin tamamı tekerleklere aktarılamaz.

Elektrikli arabalarda ise bu durum çok daha eksiksiz çalışıyor. Bataryadan gelen güç doğrudan motora aktarılıyor ve motorlar da gücü aynı şekilde tekerleklere iletiyor. Bu da elektrikli arabanın tüm torkunu daha ilk saniyede vermesini sağlıyor. Elektrikli arabalarda gördüğümüz 0-100 km/sa kalkışlarındaki o şaşırtıcı hızın sebebi de aslında bu.

Peki hangileri daha hızlı: Elektrikli mi, içten yanmalı otomobiller mi?

Kalkışta çok bariz bir şekilde elektrikli arabaların üstün olduğunu gördük. Ancak bu üstünlük sadece ilk kalkış sırasında geçerli. Elektrikli motora sahip otomobiller maksimum hızına çok çabuk ulaşıyor olsa da o maksimum hız içten yanmalı motorlara sahip otomobiller karşısında yetersiz kalıyor.

Özellikle V8 benzeri bir motora sahip spor otomobile karşı üst düzey bir elektrikli arabayı kıyaslarsak elektrikli araba muhtemelen ilk kalkış sırasında hızlıca öne atılırdı. Ancak bu avantaj çok sürmeden içten yanmalı motora sahip otomobil elektrikli otomobili geçerek hızlıca ondan uzaklaşırdı. Çünkü elektrikli arabalar her ne kadar yüksek tork değerleriyle hızlı kalkış yapsalar da bu ivmelenme, içten yanmalı motorlar gibi uzun süreli devam etmiyor.

İçten yanmalı motorlar şanzıman sistemi sayesinde elektrikli motorlara göre daha yavaş kalksa da her viteste daha da fazla hızlanıp güç aktarımı sağlayabildikleri için elektrikli araçları kolaylıkla geçebiliyorlar.

Elektrikli araçlar her geçen gün yenileniyor.

Tesla SpaceX

Geçtiğimiz gün Togg’un yaptığı lansmanla da gördüğümüz gibi elektrikli arabaların kalkışı çok başarılı. Ancak bu başarı, elektrikli araçların geneline baktığımızda çok yüksek hızlara çıkmayı mümkün kılmıyor. Bunun için şirketler elbette yeni adımlar atıyorlar ve gelecekte daha yüksek hızlara çıkan elektrikli arabaları karşımıza çıkaracaklardır.

Elektrikli arabalar daha fazla tekerlek aşınmasına neden olabilir.

tekerlek

Bugün sizlere elektrikli arabaların içten yanmalı motora sahip arabalara göre neden daha hızlı kalktığını açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Adnan Güney; Bilim, Teknoloji, Mobil, Medya,Yapay zeka, Uzay Sosyal medya, yararlı konularda güncel açıklama ve uygulamaların anlatıldığı bir web sitesidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir