1. Anasayfa
  2. Bilgisayar bilim ve teknoloji

Düşünce Gücüyle Cihazları Kontrol Etmenizi Sağlayan “Beyin-Bilgisayar Arayüzleri” Tam Olarak Nasıl Çalışıyor?

Düşünce Gücüyle Cihazları Kontrol Etmenizi Sağlayan “Beyin-Bilgisayar Arayüzleri” Tam Olarak Nasıl Çalışıyor?
0



Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz düşünce gücüyle cihazları kontrol etme hayali artık gerçeğe dönüşüyor. Beyin-bilgisayar arayüzleri (BBA) sayesinde gelecekte nelerle karşılaşacağız dersiniz?

Laboratuvarlardan insan hayatlarına girmeye başlayan bu teknolojiyi Neuralink gibi yeni gelişmeler ile de takip ediyoruz.

Beyin-bilgisayar arayüzleri hangi alanlarda en çok kullanılacak yakından bakalım.

Beyin-bilgisayar arayüzü (BBA) nedir?

beyin bilgisayar arayüzü

Beyin-bilgisayar arayüzleri, beynimizde oluşan elektriksel aktiviteleri kaydedip analiz ederek bu sinyalleri dijital komutlara dönüştüren sistemler. Bu teknoloji, genellikle EEG (elektroensefalografi) gibi non-invaziv yöntemlerle gerçekleştiriliyor.

EEG, kafa derisine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla beyin dalgalarını ölçüyor ve dalgalar, bilgisayar tarafından analiz edilerek anlamlı komutlara dönüştürülüyor​.

Örneğin, bir kullanıcı düşünce gücüyle bir protez kolu hareket ettirmek istediğinde, beyin sinyalleri analiz edilerek protezin uygun kaslarını harekete geçirecek komutlar oluşturuluyor. Bu sayede kullanıcı protezini düşünce gücüyle doğal bir şekilde kontrol edebiliyor.

BBA kullanım alanları neler?

Neuralink

BBA teknolojisi, özellikle felç geçiren hastalar ve protez kullanan bireyler için büyük bir umut kaynağı. Felçli hastalar, düşünce gücüyle robotik cihazları veya bilgisayarları kontrol ederek iletişim kurabiliyor veya basit görevleri yerine getirebiliyorlar.

Benzer şekilde, protez uzuvlar da beyin sinyalleriyle kontrol edilerek daha doğal ve etkili bir kullanım sağlıyor.

Tıp alanında karşımıza çıkan bu güncel gelişmeyi hepimiz yakından biliyoruz. Ancak daha da derinlere inip bilgi sahibi olmak isterseniz bu içeriğimizi de okuyabilirsiniz:

BBA sadece tıp alanında kendini göstermiyor.

BrainFlight

Düşünce gücüyle cihaz kontrolü, havacılık alanında da önemli bir potansiyele sahip. Avrupa’da yürütülen BrainFlight projesi, düşünce gücüyle insansız hava araçlarını kontrol etmeyi başarmıştı. Bu teknolojinin geliştirilmesi, özellikle engelli pilotlar için yeni fırsatlar yaratabilir gibi gözüküyor.

Bir diğer kullanım alanı olarak ise karşımıza eğlence çıkıyor. Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) oyunlarında BBA kullanımı, oyunculara daha yoğun ve gerçekçi deneyimler sunacak. Beyin dalgalarıyla oyun karakterlerini kontrol etmek de oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyacak.

BBA, dikkat ve stres yönetimi konularında da kullanılabilir. Beyin sinyalleri aracılığıyla kişinin dikkat seviyesi ölçülebilir ve bu verilere göre kişiye özel geribildirimler sunularak dikkat ve odaklanma becerileri geliştirilebilir​. Bu sayede psikolojide de BBA’yı hayatımıza dahil etmiş olacağız.

Mevcut kullanım alanlarıyla sınırlı kalmayıp gelecekte daha birçok alanda devrim yaratabilir.

Beyin-bilgisayar arayüzlerinin gelişimi, yapay zekâ ve makine öğrenimi ile birleşerek daha karmaşık ve güçlü sistemler ortaya çıkarabilir. Telepati yoluyla iletişim veya tamamen düşünce gücüyle çalışan ev otomasyon sistemleri gibi yenilikler, bu teknolojinin gelecekteki potansiyelleri arasında yer alıyor​.

İşin başka bir boyutları da var.

düşünce gücüyle cihaz yönetimi

Her ne kadar düşüncesi bile güzel olsa da bu teknoloji bazı sorumlukları da beraberinde getiriyor. Özel düşüncelerimize girmesi başta endişe yaratan durumlardan biri. Düşünsenize birisi zihninize giriyor ve koruyabileceğiniz bir durum değil ya da düşüncelerinizi ayıklayabilecek misiniz?

Tabii ki bir de eşitlik sorunu ortaya çıkacak. Herkesin erişimimi olmaması bazı ayrımları da doğuracak. Bunun için de BBA teknolojisine daha dazla mali kaynak bulunması gerekiyor. Ayrıca kullanım sırasında zararları da en aza indirmek için etik sınırların ve güvenirliğin de net şekilde sağlanması şart.

Buradan bakınca belki de daha kaç yıl var diyoruz ama teknolojinin bu kadar hızlandığını gördükten sonra çok da uzak değil gibi. Ne dersiniz?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Adnan Güney; Bilim, Teknoloji, Mobil, Medya,Yapay zeka, Uzay Sosyal medya, yararlı konularda güncel açıklama ve uygulamaların anlatıldığı bir web sitesidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir