Elektrikli araç teknolojisinde çığır açacak bir gelişme İtalya’dan geldi. Leonardo Corporation tarafından geliştirilen E-Cat güç üretim sistemi ile donatılan bir elektrikli araç, altı saatlik test sürüşü boyunca bataryasını tüketmemek bir kenara, başta yola çıktığı şarj oranını artırmayı başardı. Bu gelişme, elektrikli otomobil dünyasında çığır açacak bir sürecin başlangıcı anlamına gelebilir.
Elektrikli otomobil bataryası sürüş esnasında arttı
İtalya’nın Latina şehrindeki Circuito Internazionale pistinde gerçekleştirilen sunum, iki farklı Renault Twizy 80 modeli üzerinde yapıldı. E-Cat sistemiyle modifiye edilen araç, standart modele kıyasla oldukça dikkat çekici bir performans sergiledi.
Test başlangıcında, modifiye edilmemiş aracın batarya şarjı yüzde 96 seviyesindeyken, E-Cat sistemli aracın şarjı yüzde 62,18’di. Altı saatlik test sürüşünün ardından, E-Cat donanımlı aracın batarya şarjı yüzde 83’e yükseldi. Bu sonuç, sürüş esnasında yüzde 33’lük bir şarj artışına işaret ediyor.
Leonardo Corporation’ın geliştirdiği E-Cat teknolojisi, SKL NGU Power Cell adı verilen özel bir bileşen kullanıyor. Bu hücre, güneş panellerinin güneş ışığından enerji üretmesine benzer şekilde, evrenin her yerinde var olan sıfır noktası enerji alanından elektrik üretiyor. Sadece 60 mm çapındaki bir NGU Power Cell, yakıt veya dış bağlantı gerektirmeden 10 yıldan fazla süreyle kesintisiz olarak 10W DC elektrik üretebiliyor.
Testler, elektronik mühendisliği uzmanı Maico Marzocchi tarafından doğrulandı. Marzocchi, aynı sistemi kendi Renault Twizy aracına da kurmuş durumda. Leonardo Corporation’ın CEO’su Andrea Rossi, “E-Cat teknolojisinin sadece batarya şarjını korumakla kalmayıp, zamanla artırabildiğini kanıtladık” açıklamasında bulundu.
Şirket, E-Cat güç üretim sisteminin 10W ve 100W kapasiteli modüller halinde üretilebildiğini ve istenilen güç seviyesine ulaşmak için bu modüllerin birleştirilebileceğini belirtiyor. Sistem; ev, işyeri ve endüstriyel uygulamalarda aydınlatma, ısıtma, soğutma ve her türlü elektronik cihazın güç ihtiyacını karşılayabilecek şekilde tasarlanmış durumda
Siz bu teknoloji hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce de bu sayede elektrikli otomobiller tüm dünyada daha yaygın hale gelebilir mi? Görüşlerinizi bekliyoruz!