Lübnan’da, Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ülke genelinde bir felâket yaşandı. 17 Eylül’de gerçekleşen bu patlamalar sonucunda, şu an bilindiği kadarıyla 9 kişi hayatını kaybetti; yaklaşık 2.800 kişi de yaralandı.
Çok sayıda sivilin yaralanmasının ardından patlamanın çağrı cihazını hedef alarak gerçekleştirildiği öğrenildi.
Bu olaydan sonra herkesin aklında tek bir soru belirdi: Çağrı cihazı nedir ve ne işe yarıyor?
Çağrı cihazı nedir?
Aslında 1980’lerde oldukça popüler olan çağrı cihazı, kablosuz telekomünikasyon cihazları arasında yer alıyor. İngilizce’de “pager” olarak da bilinen bu cihaz, kısa mesaj göndermek için kullanılan, taşınabilir bir iletişim aracıdır da diyebiliriz. 20. yüzyılın ortalarından itibaren popüler hâle gelse de özellikle acil durumlarda ya da anında iletişim kurmayı gerektiren meslek gruplarında hâlâ aktif olarak kullanılıyor.
Cihazın temel amacı, kullanıcılara kablosuz ve internetsiz bir şekilde kısa ve hızlı mesajlar göndermek. Gönderilen mesajlar, kısa metinler ya da sayısal bilgiler şeklinde oluyor. Kullanıcının yanıt vermesi gereken bir durumu fark etmesini sağlarken daha sonra iletişime geçmesine de olanak tanıyor.
Çağrı cihazları, telefonlardan önce hızlı ve uygun fiyatlı bir araçtı.
Telefonların olmadığı dönemler, iletişim için oldukça popüler olan ufak, kibrit kutusu büyüklüğündeki cihazların kullanımı oldukça basit: Bir kişi çağrı cihazına kısa bir mesaj gönderiyor, bu mesaj cihaz tarafından alınıyor ve kullanıcı uyarılıyor. Ayrıca geniş kapsama alanları sayesinde, kırsal ve uzak bölgelerde de etkili bir şekilde çalışabilen bu cihazlar, acil durum iletişimlerinde güvenilirlikleri ile tanınıyor.
Patlamanın nedeni olan bu çağrı cihazları nasıl kullanılıyor?
Bu cihazlar, sadece mesaj almak üzerine tasarlanıyor. Bir çağrı cihazı kullanıcısına ulaşmak için kişi, bir telefon veya bilgisayar sisteminden çağrı cihazına mesaj gönderir. Bu mesajlar da bir metin mesajı, sayısal bir kod ya da acil bir durum uyarısı olur.
Çağrı cihazı, gönderilen mesajı radyo frekansları üzerinden alıyor ve mesaj, ekranda görünüyor.
Bu mesajlar kısa oluyor çünkü çağrı cihazlarının depolama kapasitesi tahmin edeceğiniz üzere sınırlı. Şaşırtıcı şekilde geniş kapsama alanına sahip bu cihazlar, radyo frekansları üzerinden çalıştıklarından dolayı telefonun çekmediği yerlerde bile çalışabiliyor.
Yaşanan bu olaydan sonra tüm cihazlar için bir endişe hâli doğdu. Üstelik daha da ilginci, Lübnan Sağlık Bakanlığı, bu cihazların kullanılmaması gerektiği çağrısını birçok kez yaparken ülkemizde çok uygun fiyatlara satıldığı biliniyor.
Kaynaklar: TRT World, Pagers Direct