İnşaata başlandı! Yılda 100 bin ton karbondioksit emecek!

 Kanada, dünyanın en büyük karbondioksit emme tesisi inşası için çalışmalara başladı. Hem karbon emecek, hem de hidrojen üretecek.

Kanada, Quebec’te dünyayı daha yaşanabilir kılacak dev bir adım atılıyor. Equatic adlı bir şirket, dünyanın en büyük karbondioksit direkt giderme (CDR) tesisi inşa ediyor. Bu tesis, her yıl atmosferden 100 bin ton karbondioksit emme kapasitesine sahip olacak. Peki, bu tesis nasıl çalışacak ve dünyamız için neler ifade ediyor? İşte detaylar…

Kanada dünyanın en büyük karbondioksit emme tesisi için çalışmalara başladı


Equatic, karbondioksit giderme işinde okyanusların doğal yeteneklerini kullanıyor. Okyanuslar, insan kaynaklı karbonun yüzde 25’ini emebilen devasa karbon yutaklarıdır. Equatic’in teknolojisi, bu doğal süreci güçlendirmek için deniz suyundan elektrik akımı geçiriyor. Bu işlem, suyu hidrojen ve oksijene ayırırken, bir asit ve bir baz oluşturuyor. Karbon ise suyun içinde katı formda depolanıyor. Ayrıca, bu süreçte oluşan alkalin çamur, atmosferden daha fazla karbondioksit emmek için de kullanılıyor.


Equatic’in bu teknolojisi, aynı zamanda hidrojen de üretiyor. Bu hidrojen, hem satılabiliyor hem de tesisin kendi enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılabiliyor. Yani, bu süreç hem çevreye katkı sağlıyor hem de ekonomik olarak kazanç getiriyor.

Equatic, şu anda Singapur’da 4 bin metrik ton karbon dioksit işleyebilecek bir tesis inşa ediyor ve bu tesis yıl sonuna kadar faaliyete geçecek. Bu karbondioksit emme tesisi, Kanada Quebec’te inşa edilecek daha büyük ticari ölçekli projeyi destekleyecek. Quebec’teki tesis, yılda 109 bin 500 ton karbondioksit işleyecek ve 3 bin 600 ton yeşil hidrojen üretecek. Şirket, bu işlemi gerçekleştirmek için ton başına 1.4 MW’dan daha az enerji gerektiğini belirtiyor.

 
Araştırmalar, atmosferden bir ton CO2 çıkarmanın maliyetinin 2050 yılına kadar 230 ila 540 dolar arasında olacağını öngörüyor. Ancak, Equatic’in teknolojisi sayesinde bu maliyetin ton başına 100 dolara kadar düşmesi bekleniyor. Bu da, her yıl milyonlarca ton karbonun atmosferden çıkarılmasını mümkün kılabilir.

Siz bu büyük ölçekli karbondioksit emme tesisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Çevre üzerinde nasıl etkiler yaratacağını öngörüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın…

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık