Hiç “Şu an bir ördek tarafından izleniyor olabilirim!” korkusu hissettiniz mi? Hissettiyseniz anatidaefobiniz olabilir. Peki bu tam olarak nasıl bir fobi?
Anatidaefobi yani “bir ördek tarafından izlenme korkusu”, özellikle sosyal medyada mizah malzemesi olabiliyor.
Her ne kadar kulağa komik gelse de aslında bu fobiye sahip olan kişi için oldukça rahatsız edici. Şimdi anatidaefobinin tam olarak nasıl işlediğine ve kişide nasıl duygular yarattığına bakabiliriz.
Nedir bu ördek tarafından izlenme fobisi?
Anatidaefobi; kişinin herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda bir ördeğin kendisini izlediği korkusuyla yaşadığı bir fobi olarak tanımlanıyor. Bu korku, ördeğin fiziksel olarak saldıracağı ya da zarar vereceği endişesinden ziyade, sürekli olarak izlenme hissiyle ilgili.
Anatidaefobinin her ne kadar psikoloji dünyasında tanınan resmî bir teşhisi olmasa da fobilerin genel yapısına bakıldığında durum pek de hafife alınacak bir şey değil.
Fobiler, günlük hayatı zindan edebiliyor.
Belirli bir nesne, durum veya canlıya karşı geliştirilen aşırı ve mantıksız korkular olan fobiler; kişinin günlük yaşamını ciddi seviyede etkileyebiliyor ve birçok insanda panik atak, titreme, nefes darlığı gibi fiziksel ve psikolojik semptomlara sebep olabiliyor.
Kişi, fobisinin mantıksız olduğunun farkında olsa bile, yaşadığı korkunun etkisi altında kalıyor ve bu korku, hayatını ciddi şekilde zorlaştırabiliyor.
Peki ördeklere karşı bu fobi nasıl gelişebilir?
Geçmişte yaşanan bir travmaya dayalı olabilir. Çocukluk döneminde bir ördeğin ısırması ya da korkutucu bir davranış sergilemesi, ileriki yaşlarda ördeklere karşı irrasyonel bir korkunun gelişmesine yol açabilir.
Ördekler zaman zaman agresif ve tahmin edilemez davranışlar sergileyebilirler; bu da özellikle çocuklar için travmatik bir deneyim yaratabilir. Kişi de geçmişte yaşadığı bu olumsuz deneyimi genelleştirerek tüm ördeklerden ve hatta ördeklerin varlığından korkar hâle gelebilir.
Bazı kişiler, fobilerinin “komik” ya da “garip” olduğunu düşündükleri için profesyonel yardım almakta çekinebiliyorlar ancak bu tür fobiler de diğer psikolojik sorunlar kadar ciddiye alınmalı. Bu nedenle fobilerle dalga geçmek pek doğru bir davranış değil.