1. Anasayfa
  2. Sağlık ve yaşam

Çinliler radyasyona çare buldu!

Çinliler radyasyona çare buldu!
0

Çin’de yer alan Guangzhou Biyomedikal Enstitüsü, radyasyon zararını azaltan yeni bir tedavi geliştirerek önemli bir keşif yaptı.

Çin’deki Guangzhou Biyomedikal ve Sağlık Enstitüsü araştırmacıları, radyasyona karşı koruma sağlayabilecek yeni bir tedavi geliştirdi. Cell Death and Differentiation dergisinde yayımlanan çalışmada, belirli bir proteinin devre dışı bırakılmasının vücudun radyasyon direncini önemli ölçüde artırabileceği keşfedildi. İşte detaylar…

Çinli bilim insanları radyasyona karşı yeni koruma yöntemi buldu

Cell Death and Differentiation dergisinde yayımlanan çalışmaya göre Çinli araştırma ekibi, Sting (Stimülatör Interferon Genleri) adlı bir proteinin bloke edilmesiyle radyasyon kaynaklı hasarın önemli ölçüde azaltılabileceğini belirledi. Deneylerde, bu proteini devre dışı bırakılan farelerin hayatta kalma oranı %11’den %67’ye yükseldi.

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/07/Nukleer-atiklarda-kritik-artis-Isler-yolunda-gitmiyor-2.jpg

Ayrıca, radyasyona maruz kalan farelerin bağırsak dokusundaki hücre ölümleri %45’ten %12’ye düştü ve bağırsak villus yoğunluğu 2,3 kat arttı. Yani bu keşif o kadar önemli ki, kanser hastalarının radyoterapi sırasında maruz kaldığı yan etkileri azaltabileceği söyleniyor. Radyoterapi, tümörleri hedef alırken çevredeki sağlıklı dokulara da zarar verebiliyor. Yeni tedavi yöntemi, sağlıklı hücrelerin radyasyon hasarına karşı daha dayanıklı olmasını sağlayarak bu soruna çözüm olacak.

Bunun yanı sıra, nükleer kazalar ve radyoaktif sızıntılar gibi acil durumlarda insanların korunması için de büyük bir potansiyele sahip. Geçmişte Hiroşima, Nagasaki ve Çernobil gibi felaketlerde binlerce insanın radyasyon nedeniyle hayatını kaybettiği veya kanser gibi hastalıklara yakalandığı göz önüne alındığında, bu tür bir tedavi yöntemi büyük bir öneme sahip.

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Radyoterapi alan hastalar için böyle bir çözüm ne kadar etkili olabilir? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Adnan Güney; Bilim, Teknoloji, Mobil, Medya,Yapay zeka, Uzay Sosyal medya, yararlı konularda güncel açıklama ve uygulamaların anlatıldığı bir web sitesidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir