1. Anasayfa
  2. Bilgisayar bilim ve teknoloji

Beyninde ‘Zihin Okuma Çipi’ Bulunan Adam Bir Yıllık Deneyimini Paylaştı:

Beyninde ‘Zihin Okuma Çipi’ Bulunan Adam Bir Yıllık Deneyimini Paylaştı:
0

30 yaşındaki Arbaugh, sekiz yıl önce geçirdiği bir kaza sonucunda omuzlarından aşağısını felç nedeniyle kullanamıyor ancak geçtiğimiz yıl Ocak ayında Neuralink tarafından geliştirilen bir beyin çipiyle hayatının yepyeni bir dönemine adım attı. Bu çip, onun yalnızca düşünerek bir bilgisayarı kontrol etmesini sağlıyor.

Beyninizin içerisinde düşüncelerinizi bilgisayar komutlarına çevirebilen bir çip olduğunu hayal edin. “Olsa olsa filmlerde olur” diyor olabilirsiniz ancak Noland Arbaugh için bu, gerçeğin ta kendisi.

Elon Musk’ın kurmuş olduğu şirket Neuralink’in çipini beyninde taşıyan adam, bir yıllık süreçte yaşadıklarını anlattı.

Noland Arbaugh düşünerek bilgisayarını kullanabiliyor

Neuralink’in kurucusu Elon Musk olduğu için bu çipin ilk kez bir insanda kullanılacak olması büyük ilgi görmüştü ancak Arbaugh için önemli olan ne kendisi ne de Elon Musk. Arbaugh yaşadığı süreçle ilgili olarak “Bunun bir parçası olmak istedim çünkü bilime katkı sağlamak istiyorum.” diyor.

Arbaugh, ameliyattan sonra ilk kez imleci hareket ettirdiğinde hissettiklerini ise “Ne bekleyeceğimi bilmiyordum ama bir şeylerin değişeceğini hissettim.” ifadeleriyle anlatıyor.

Beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) nasıl çalışıyor?

Beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) adı verilen bu teknoloji, sinirsel aktiviteleri dijital komutlara çevirerek çalışıyor. Arbaugh’un durumunda ise bu, sadece zihnini kullanarak oyun oynayabilmesi anlamına geliyor. Arbaugh, en keyif aldığı aktivitelerinden biri olan oyun oynamayı daha önce bırakmak zorunda kalmış olsa da artık tekrar oynayabiliyor.

Tabii her şey güllük gülistanlık da değil. Geçtiğimiz süreçte bir gün çip bağlantısını kaybettiğinde Arbaugh artık bilgisayarını kontrol edemez hâle gelmişti. Çok geçmeden müdahale eden Neuralink mühendisleri ise sorunu kısa sürede düzeltmeyi başardı.

Uzmanlar bu çiplerin mahremiyete engel olduğunu düşünüyor

Neuralink, beyin gücümüzü dijital dünyaya taşımayı amaçlayan tek şirket değil. Daha az invaziv yöntemler geliştiren firmalar da var ancak uzmanlar, bu teknolojilerin mahremiyet açısından büyük sorular doğurduğunun da unutulmaması gerektiğini söylüyor.

Arbaugh ise geleceğe umutla bakıyor. Kendisi bir gün bu çipin tekerlekli sandalyesini veya bir robotu da kontrol etmesini sağlayabileceğini düşünüyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Adnan Güney; Bilim, Teknoloji, Mobil, Medya,Yapay zeka, Uzay Sosyal medya, yararlı konularda güncel açıklama ve uygulamaların anlatıldığı bir web sitesidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir