1. Anasayfa
  2. İnsansı robotlar

İnsansı robotlar gerçek oluyor! İşte yeni sensörler

İnsansı robotlar gerçek oluyor! İşte yeni sensörler
0

Robotlar için geliştirilen yeni nesil dokunsal sensörler neler vadediyor? Kendi kendine güç verebilen sensörler ile robotik çağ atlayacak.
Robotik gelişmelerin temelinde daha hassas ve dayanıklı dokunsal sensörler yer alıyor. Güney Kore’deki Chung-Ang Üniversitesi araştırmacıları ise özellikle robotik ve giyilebilir cihazlar alanlarında çığır açabilecek piezoelektrik ve triboelektrik dokunsal sensörler geliştirdi.

Robotlar için yeni nesil dokunsal sensörler neler vadediyor?

Yeni çalışma, kendi kendine çalışan sensörlerin performansını artırmak için kullanılan malzemeleri ve üretim yöntemlerini ele alıyor. Bu sensörler, tıbbi izlemeden insan-makine arayüzlerine kadar geniş bir uygulama yelpazesi için hayati öneme sahip. Fakat uzun zamandır dayanıksal zorluklarla karşı karşıyaydı.

maliyeti-11-bin-euro-cinde-tanitilan-insansi-robot

Mekanik baskıya tepki olarak elektrik üreten piezoelektrik sensörler ve temas kaynaklı yük transferi yoluyla çalışan triboelektrik sensörler, her biri kendine özgü avantajlar sunuyor. Araştırmacılar malzeme kırılganlığı ve çevresel kısıtlamalar gibi sorunları ele aldı.

Konuyla ilgili konuşan Profesör Ryu, “Çalışmamız, piezoelektrik ve triboelektrik etkileri kullanarak dokunsal sensörler için malzeme ve cihaz üretim stratejilerinin yanı sıra duyusal tanıma türlerini açıklıyor. Bu stratejiler, robotik, giyilebilir cihazlar ve sağlık sistemlerindeki uygulamalar için yüksek performanslı sensörlerin geliştirilmesini sağlayacak” dedi.

Araştırmacılar ayrıca, gelişmiş veri işleme ve çoklu uyaran algılama için yapay zekanın dokunsal sensörlerle entegre edilme potansiyelinin de altını çizdi. Bu tür entegrasyonlar, insanların duyusal yeteneklerini taklit ederek daha yüksek operasyonel verimlilik sağlıyor.

Dokunsal sensör teknolojisindeki bu çalışma; yeni nesil robotik, giyilebilir cihazlar ve insan-makine arayüzleri için kendi kendine çalışan sensörlerin oluşturulmasını sağlayabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Adnan Güney; Bilim, Teknoloji, Mobil, Medya,Yapay zeka, Uzay Sosyal medya, yararlı konularda güncel açıklama ve uygulamaların anlatıldığı bir web sitesidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir