1. Anasayfa
  2. Bilgisayar bilim ve teknoloji

Karıncalar Nasıl Oluyor da Yer Çekimine Meydan Okurcasına Her Yere Tırmanabiliyor?

Karıncalar Nasıl Oluyor da Yer Çekimine Meydan Okurcasına Her Yere Tırmanabiliyor?
0

Karıncaları eşsiz yapan özelliklerden biri de hiç düşmeden duvarlara, tavanlara, hatta aklınıza gelebilecek her yere tırmanabilmeleri. Peki bunu tam olarak nasıl yapıyorlar?

Karıncaların düşmeden istedikleri yerde gezebilmeleri, doğanın inanılmaz mekanizmaları arasında.

Bu ilginç yeteneklerini; anatomileri ve harika hareket kabiliyetleriyle açıklayabiliriz. Hazırsanız, minik canlıların yaşamına doğru bir yolculuğa çıkalım.

Karıncaların ayakları, sandığımızdan çok daha karmaşık bir yapıya sahip.

karınca ayağı

Her ne kadar karıncaların ayakları işlevsel olarak insanlarınkine benzese de yapısı daha gelişmiş. Bizde olmayan pek çok şeye sahipler. Mesela altı ayaklarının her birinde dikenler, yapışkanlar ve pençeler var.

Tabii ki bunların hiçbiri öylesine orada değil. Hepsi birer işleve sahip. Mesela pençeleriyle pürüzlü yüzeylere (örneğin ağaç kabuğu) daha kolay bir şekilde tutunabiliyorlar ve dikenleri küçücük çukurlara girerek kavramayı artırıyor.

Ayaklarında bir tür yastık var.

karıncalar

Bunun yanı sıra “arolia” adlı, yapışkan yastıkları da var. Pençelerin arasında bulunan arolialar, düz ve sert yerlerde hareket kabiliyetlerini artırmaya yarıyor.

karınca ayak

İçlerinde ise karıncaların vücudunda dolaşan “hemolenf” isimli bir sıvı var. Hemolenf, yastıkların içine pompalanarak yapışkanlık sağlıyor. Böylece enerji tasarrufu da yapmış oluyorlar.

Karıncaların hafif olması, bir diğer avantaj.

En fazla 60 mg ağırlığında olan karıncaların hafif yapılarına karşın altı tane ayaklarının olması, yer çekimine meydan okumalarını kolaylaştırıyor. Bu bahsettiğimiz altı bacak da öyle rastgele hareket etmiyor.

Üç ayak yere aynı anda temas ederken diğer üç ayak havada duruyor ve bu şekilde denge sağlıyorlar. Kısacası bilgisayarla programlanmış bir mekanizma gibiler!

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir