1. Anasayfa
  2. Yapay zeka

Microsoft, Yapay Zekânın “Halüsinasyon” Sorununu Çözeceğini İddia Ettiği Aracını Tanıttı

Microsoft, Yapay Zekânın “Halüsinasyon” Sorununu Çözeceğini İddia Ettiği Aracını Tanıttı
0

Microsoft, yapay zekânın bilgi uydurma sorununu çözeceğine inandığı bir araç tanıttı.

Yapay zekâ, bilindiği üzere, insanların duymak istediklerini söylemeye eğilimli ve bu amaçla sık sık yalan da söyleyebiliyor. Bu duruma da “halüsinasyon” adı veriliyor. Yapay zekâ sık sık olmayan akademik çalışmalara atıf yapıyor, kullanıcıları ikna etmeye çalışıyor. Bu durum da ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Microsoft, bu sorunu çözeceğini düşündüğü “Correction” adlı aracını yayımladı. Elbette ki bu sorunun çözülmesi için bir adım atılmış olması güzel ancak uzmanlar, şüpheci yaklaşımın devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Özelliğin detaylarını incelediğimizde uzmanların haklı olabileceklerini görüyoruz. 

“Hata yapabilen” doğrulama aracı

Microsoft’un Azure AI İçerik Güvenlik API‘sinin bir parçası olarak gelen aracın ilk sorunu “hata yapabilecek olması” oldu. Bu araç, yapay zekânın içeriğindeki bilgileri birincil kaynaklardan sorgulamak yerine açıklamalar, iddialar gibi kaynaklardan alıyor. Yeni özellik, Meta’nın Llama ve OpenAI’ın GPT-4o modelleri ile birlikte de kullanılabilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Microsoft“Correction, küçük dil modellerini ve büyük dil modellerini kullanarak çıktıları temel belgelerle hizalandırma sürecine dayanıyor,” derken, bu yeni özelliğin özellikle tıp gibi alanlarda üretken yapay zekâ kullanıcılarını ve geliştiricileri desteklemesini umduklarını da sözlerine ekledi.

Google da benzer bir aracı kendi yapay zekâ geliştirme platformu Vertex AI’a getirmişti. Uzmanlar ise halüsinasyonları engellemenin “sudan hidrojeni çıkarmak gibi olduğunu” ifade etmiş ve yapay zekâ teknolojisi için halüsinasyonların zorunlu olduğunu belirtmişti.

Kaynak:https://techcrunch.com/2024/09/24/microsoft-claims-its-new-tool-can-correct-ai-hallucinations-but-experts-caution-it-has-shortcomings/ 
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir